Is het beter om tapijten te wassen of te stomen?

Bij het kiezen tussen stoomreiniging en het wassen van je tapijt, kun je echt niet fout gaan met beide, maar stoomreiniging zou de betere optie zijn. Het verwijdert meer ongezien ongedierte en vuil en kan zware reiniging aan zonder dat u lang hoeft te wachten op het drogen. Stoomreiniging daarentegen is een schone, veilige optie die vrij is van residu. Het doordringt tapijtvezels tot een dieper niveau dan shampoo-reiniging.

Het biedt langdurige verlichting van insecten- en parasitaire besmettingen. Het heeft echter moeite om vetvlekken te verwijderen en kan sommige soorten tapijt vervormen. Shampooers zijn een oppervlaktereiniger, wat betekent dat ze de bovenste delen van de tapijtvezels reinigen, maar mogelijk geen vuil en resten bereiken die zich op de bodem nestelen. Stoomreinigers zorgen voor een diepere reiniging en extraheren met voldoende kracht om het vuil van de onderkant van de tapijtvezels te trekken.

Shampooers begraven het vuil in schuim en hebben vaak bleekmiddelen die ervoor zorgen dat uw tapijt er schoner uitziet dan het in werkelijkheid is. Uiteindelijk kan dit leiden tot vergeling, die niet kan worden verwijderd. Een tapijt dat is gereinigd met de reinigingsmiddelen heeft meer tijd nodig om op te drogen in vergelijking met een tapijt dat met stoom Het is belangrijk op te merken dat shampoos chemische ontsmettingsmiddelen zijn, terwijl stoom natuur en puur ontsmettingsmiddel is. Het reinigen van een tapijt met shampoos is vervelender.

De shampoo-reinigingsmethode biedt een uitstekende reinigingsvariëteit voor verschillende tapijtmaterialen en respectieve vleksoorten. De meeste mensen beschouwen stoomreiniging als vrij van chemicaliën; dit is echter alleen omdat het geen schadelijke chemicaliën gebruikt die anders gezondheidsrisico's zouden opleveren zoals andere reinigingsoplossingen bieden. Stoomreiniging is een tapijtreinigingsmethode die aan populariteit wint bij thuis- en kantooreigenaren, dankzij de diepe reinigings- en desinfectiewerking. Als u regelmatig vlekken wilt verwijderen, zoals het opruimen van vlekken van huisdieren, en u woont in een huis met veel verkeer, dan zal het kopen van een tapijtshampoo zichzelf na slechts een paar keer gebruik meer dan terugbetalen.

De desinfecterende en reinigende eigenschappen van alle ingrediënten maken het een welkome aanvulling op uw reinigingskast en een gemakkelijk materiaal om op de tapijten te strooien voor een stofzuiger. Terwijl de naam „steamer” impliceert dat uw tapijt met stoom wordt gereinigd, gebruikt een stomer eigenlijk warm tot heet water om het tapijt schoon te maken. Stoomreiniging wordt vaak gedaan door een professioneel bedrijf met een op een vrachtwagen gemonteerde stoomreiniger om de vereiste warmte en zuigkracht te krijgen. Wanneer u kiest tussen stoomreiniging of tapijtshampoo, moet u ook overwegen hoe vaak u uw tapijten grondig wilt reinigen.

U kunt overwegen om bijvoorbeeld één keer per jaar professionele schoonmaakdiensten te gebruiken om diepliggend vuil kwijt te raken, en uw schoonmaakmachines voor thuis zeggen maandelijks. De keuze komt vaak neer op beschikbaarheid, reinigingsfrequentie en of u wilt dat er een professional binnenkomt om uw tapijten schoon te maken. Stoomreiniging en tapijtshampoo zijn beide effectieve methoden om uw tapijten thuis grondig te reinigen. Dat gezegd hebbende, shampoo biedt tapijtreiniging als u op zoek bent naar een zware schoonmaakbeurt en u dit waarschijnlijk elk kwartaal moet doen.

Wanneer alle andere reinigingspogingen mislukken, is stoomreiniging vaak een „laatste kans” oplossing die resultaten oplevert. De aanschaf van een shampoo en de reinigingsoplossing is niet duur en ze gaan vele, vele jaren mee als ze na gebruik worden onderhouden en gereinigd. Een tapijt in een logeerkamer hoeft bijvoorbeeld niet zo vaak te worden schoongemaakt als in een familiekamer, en een tapijt in een huis met huisdieren moet mogelijk vaker worden schoongemaakt dan een tapijt in een huis zonder huisdieren. Stoomreiniging is een reinigingsmethode die pas onlangs op de markt is gekomen, terwijl shampoo al vele jaren wordt gebruikt.